VPN-tjänster är behjälpliga i ett flertal situationer. Bland annat såvida du vill kunna låsa upp utländska streamingtjänster och/eller surfa säkrare på publika Wifi-nät. Men du behöver inte nödvändigtvis betala pengar för att skydda dig med en VPN, du kan nämligen skaffa en egen VPN-server i hemmet såvida du har den utrustning som krävs samt en internetuppkoppling med en hög uppladdningshastighet.
Att tänka på innan du skaffar en VPN-server
Om din internetuppkoppling inte har en hög uppladdningshastighet är det bättre att skaffa en konventionell VPN-tjänst. På VPNbasen kan du jämföra över 70 VPN-tjänster, för att därmed hitta en VPN-tjänst som uppfyller samtliga av de kriterier som du tycker är viktiga.
Enligt de uppgifter som finns på VPNbasens webbsida kostar en bra VPN-tjänst cirka 20 till 50 kronor i månaden, och då inkluderas även appar till alla vanliga enheter samt möjlighet att låsa upp Netflix fullständiga utbud samt BBC iPlayer. Om du är intresserad av att skaffa en VPN från ett VPN-företag rekommenderar jag deras VPN-topplista, som du kommer till om du klickar här.
Läs mer: 3 smarta appar till kreditkort.
5 nackdelar med att skaffa en VPN-server till hemmet
- Du kan inte låsa upp streamingplattformar
- Du kan inte låsa upp regionsblockerade webbsidor
- En internetanslutning på 1 GB (1 000/1 000 Mbps) krävs för att få en bra hastighet
- Du ansvarar för att VPN-servern är säker
- Du måste i regel uppdatera och ”patcha” mjukvaran själv
Så kan du skaffa en VPN-server i bostaden
1. Skaffa en VPN-server med en traditionell VPN-tjänst
Om du köper en VPN-tjänst från ett VPN-företag är en kraftfull router allt som behövs för att du ska kunna skapa en egen VPN-server.
Köp en VPN-router
En dedikerad VPN-router, likt Vilfo, har stöd för OpenVPN och fungerar därför utmärkt som VPN-server. Alla viktiga inställningsalternativ kan ändras i routerns mjukvara, och förutom Vilfo lämpar även Netgears och Asus mer påkostade routrar sig väl för att agera VPN-servrar.
Tips: Det är enkelt att koppla en VPN-tjänst som ett VPN-företag förfogar över till din router. Konfigurationsprocessen tar i regel cirka fem minuter, och utförliga installationsguider finns tillgängliga på VPN-företagens webbsidor.
Flasha din nuvarande router
Om du har en kraftfull router med stöd för alternativa operativsystem likt DD-WRT och/eller OpenWrt, kan du med fördel flasha den. Det är dock relativt krångligt att flasha en router och om någonting går fel har du inte längre en router, utan ett glorifierat bokstöd.
Tips: Om du inte förfogar över en kraftfull router, köp en VPN-router istället. Du kan inte använda dig av prestandasvaga routrar för att driva en VPN-server.
2. Skapa en VPN-server på din dator
Att använda sin egen dator som VPN-server är relativt enkelt. How to Geek erbjuder en bra guide som på ett pedagogiskt sätt visar hur man transformerar sin Windows 10-dator till en VPN-server. Att låta sin dator agera VPN-server kräver dock specialkunskaper. Du måste bland annat veta hur du öppnar portar i din router samt vilka säkerhetsinställningar som måste vara aktiva.
3. Drifta din VPN-server hos ett webbhostingföretag
Att köpa en kraftfull server som du låter ett hostingföretag förfoga över är en ganska dålig och framförallt dyr mellanväg, som inte rekommenderas. Utöver en fast månadsavgift till hostingföretaget tillkommer även en hög engångskostnad för serverhårdvaran. Avslutligen är installationsförfarandet relativt komplicerat, då du måste korrigera ett flertal inställningar via ditt operativsystems kommandotolk.