Smarta hem system – så får du hemmet att jobba

Spread the love

Idag finns det en rad smarta hem lösningar, till exempel apparater som du sköter via appar. Det kan i stort sett handla om vad som helst, från belysning till värme. Något annat som man utvecklat under lång tid är Google Home, ett högtalarsystem med Googles assistent. Genom att göra inställningar via en app kan du sedan prata med högtalaren. Du kan be om recept, fråga om vädret, spela musik och mycket mer. Smarta hem lösningar handlar om smarta produkter, något som har en wi-fi-anslutning. Det finns alla möjliga produkter inom smarta hem. Det kan handla om blomkrukor med självvattningsfunktioner, säkerhetsanordningar eller vitvaror.

Anpassa smarta hem lösningar efter dina behov

För att du ska få ett hem som är anpassat efter dig behöver du först tänka igenom vad just du kan tänkas behöva hjälp med. Kanske vill du ha ett hem som sköter belysningen utan att du ska behöva trycka på knappar. Vissa installationer gör så att det räcker att knäppa med fingrarna för att släcka och tända ljuset. Andra appar låter dig styra belysningen via inställningar i appen.

Ett hem som sköter sig själv

Inom säkerhet finns det idag mängder av smarta hem lösningar. Du kan installera en ringklocka utanför ytterdörren som gör det möjligt att via en app se vem som står utanför. Kanske glömmer du alltid att vattna blommorna? Satsa på självvattningssystem, det finns olika krukor med detta. På morgonen finns det säkert mängder av saker du vill ha hjälp med, som att vakna upp till doften av nybryggt kaffe?

Duscha i perfekt temperatur utan väntetid

Det finns till och med särskilda duschar som du ställer in via appar och andra system. Du bestämmer hur stark stråle samt vilken temperatur du vill ha. Duschen sätter igång medan du är kvar i sängen och via notiser får du reda på när det är dags att kliva in. Låter det överdrivet? Kanske, men å andra sidan har de flesta människor mycket att göra och lever ganska stressiga liv. Varför inte unna dig själv ett hem som kan ta hand om dig?

Smarta vitvaror

Hur många gånger har du varit i mataffären och glömt bort vad det nu var du skulle köpa? Detta behöver aldrig hända igen. Samsung har utvecklat ett eget kylskåp som kallas Family Hub. Kylskåpet har en stor skärm på framsidan där familjen kan fylla i sådant som saknas hemma. Systemet kan du ansluta till mobilen så att du lätt har med dig inköpslistan vart du än ska. Dessutom finns det en kamera i kylskåpet som tar kort varje gång du stänger dörren. När du väl är i butiken och ställer dig frågan ”fanns det smör?”, är det bara att ta en titt på bilden för att dubbelkolla.

Skönare klimat

Med smarta hem lösningar blir vardagen inte bara enklare, den blir så mycket bekvämare. Satsa gärna på smarta hem paket inom inomhusklimat, gärna innehållande en luft vatten värmepump dimensionerad för ditt hus, för att på så vis kunna styra temperatur och luftfuktighet på ett enkelt sätt. Smarta hem är tvivellöst framtiden, låt hemmet ta hand om dig precis som du alltid sköter om ditt hem.

Tänk så här när du investerar i smarta hem

För att pengarna inte ska springa iväg bland den djungel som smarta hem-produkter innebär, finns det bra sätt att tänka. Precis som om du hade byggt ett hus från grunden; du lägger förmodligen helst pengar på att bygga tak, väggar och golv. Vid ett senare tillfälle kan du alltid köpa den senaste och fräckaste inredningen. Så bör du även tänka när det kommer till produkter för smarta hem. Börja med det du verkligen har användning för, ofta handlar det om produkter inom säkerhet, ljus och ljud. När du väl köpt in det väsentliga och har ett smart hem kan du börja spara pengar för roliga produkter som gör hemmet smartare ur underhållningsperspektiv.

Sköna dagar i soffan

Om du, precis som många andra, gillar att kolla film, teve och serier, bör du verkligen investera i Google Chromecast. Faktum är att den inte ens kostar särskilt mycket, runt 500 kronor. Chromecast gör det möjligt att casta program och serier från mobiltelefonen direkt till din teve. Detta gör det enkelt att kolla ikapp på serier som du missat eller se den senaste nyhetssändningen via SVTplay.

Spara pengar med smarta hem lösningar

Som vi nämnde kort ovan finns det lösningar för smarta hem inom en rad olika områden. Bland annat inom uppvärmning och inomhusklimat. Varför inte satsa på produkter som effektiviserar energiförbrukningen. Vissa appar kan kopplas ihop med termostater för att enkelt höja och sänka temperaturen. Eller för att ställa in temperaturskillnader efter tidsinställningar. Kanske vill du exempelvis sänka inomhustemperaturen med någon eller ett par grader under natten när alla sover?

Genom att investera i produkter för smarta hem kan du faktiskt spara pengar, som med uppvärmningen.

Slipp tråkigt städ

En produkt som garanterat ingen har missat är robotdammsugare. Kanske äger du redan en? Den här sortens produkt är definitivt en smarta hem lösning för den som inte vill städa. Roboten glider runt tyst och dammsuger från morgon till kväll och vid behov. När batteriet börjar sina åker den vidare till sitt hus för laddning. Liknande produkter finns även för trädgården, robotgräsklippare. Dessa kräver lite mer förarbete för att användas. Vanligtvis gräver man ner en slinga som avgränsar det område som ska klippas. Sedan känner robotgräsklipparen av detta och åker inte utanför gränsen.

Smarta hem för husdjuren

Det finns många sorters produkter för smarta hem, men även för dina husdjur. Du kan exempelvis hitta mängder av praktiska produkter för exempelvis katter. Om du är orolig för att katten ska springa bort eller gå vilse kan du köpa särskilda katthalsband med chip. Dessa är anslutna till din mobil så du får notiser om katten gått utanför en viss gräns eller varit borta längre än en avsatt tid. Via den här typen av produkter kan du även ha koll på vart någonstans din katt är. Skulle din katt ha varit borta flera dagar kan det kännas skönt att via en app i mobilen kunna se via GPS hur du kan hitta honom eller henne.